Miten tukea lahjakasta?

Lahjakkaan kehitystä ja kasvua voivat tukea kaikki hänen lähipiirinsä aikuiset. Esimerkiksi vanhemmat, sukulaiset, opettajat ja harrastusryhmien vetäjät voivat kaikki tehdä oman osansa. Tärkeintä lahjakkaan lapsen tukemisessa on ympäristön halu auttaa häntä toteuttamaan potentiaalinsa. Jokainen lahjakas lapsi ja nuori onyksilöllinen myös avun tarpeen suhteen; osa lahjakkaista saattaa menestyä erinomaisesti myös ilman ulkopuolista apua, mutta useinmiten aikuisten tehtäväksi jää mahdollisuuksien tarjoaminen ja ohjaaminen oikealleshutterstock_87704272 polulle. Erittäin tärkeä ja myös helposti toteutettava nyrkkisääntö on: kohtaa lapsi tai nuori yksilönä, ja kuuntele mitä hänellä on sanottavanaan.

Lahjakkaat lapset voivat olla yhtä erilaisia keskenään kuin lapset yleensäkin, mutta lahjakkaan lapsen tyypillisiä persoonallisuuspiirteitä ovat herkkyys ja tunteellisuus, huumorintaju ja halu ymmärtää. Heillä on myös käsitys siitä, miten asioiden pitäisi mennä ja ei mennä. Siksi he saattavat olla haastavia vanhemmille, opettajille ja myöhemmin työkavereille ja puolisolle. Lahjakas lapsi voi joskus olla haastava kasvatettava, mutta varmasti myös ilahduttaa ja hämmästyttää ympäristöään taidoillaan ja on siten myös todellinen ylpeydenaihe kaikille kasvattajilleen.

Lahjakkuuden tunnistaminen ja tukeminen ei ole vain lapsen vanhempien tai koulun tehtävä, vaan siihen voivat osallistua kaikki lapsen elämän aikuiset; kasvattajat, koulutushenkilökunta tai vaikkapa harrastusohjaajat. Näille sivuille olemme keränneet vinkkejä lahjakkaiden yksilöiden ja lahjakkuuden vaalimiseen.